Groot, groter, grootst …

Vandaag de dag wordt er best wat van je gevraagd als je leidinggevende bent. Ik zie het om me heen. Daar waar je voorheen diegene was met de meeste expertise, is de opdracht van de hedendaagse manager om mensen mee te krijgen in een veranderproces. Steeds meer geloof ik dat de mate waarin je als persoon durft te ont-wikkelen (letterlijk dus!), bepaalt of je klaar bent te om anderen te leiden. In boeken over het onderwerp gaat het over managen versus leiderschap en wordt er een scherpe grens getrokken tussen die twee. Tja, tegenwoordig gaat het een niet meer zonder het ander … Je hebt een beetje van beide nodig denk ik. Maar wanneer ben je daar nou klaar voor?

Als het gaat om de ander
Je bent er klaar voor als je jezelf kent. Als je naar je eigen sterkten, maar zeker ook je eigen tekortkomingen kunt kijken. Wanneer je fouten durft toe te geven. Echt openstaat voor anderen. Kwetsbaar durft te zijn en duidelijke keuzes durft te maken. Onbevoordeeld luistert en aandacht geeft. Richting geeft en stuurt. Nieuwsgierig bent naar nieuwe paden en andere invalshoeken. Als je dat enigszins in huis hebt, kom je eind. De allerbelangrijkste vind ik misschien wel de laatste: namelijk empathie. Het vermogen om je in te leven in de gevoelens van een ander.

De dagelijkse praktijk
Ik zie dagelijks teams samen met hun manager aan het werk, waarbij een bepaalde gedachte vaak in mijn hoofd rondspeelt. Namelijk: ‘Wat zou jij ervan vinden als jouw eigen baas dit zou doen met/bij jou?’ Vaak vormt zich in mijn hoofd een positief antwoord, maar zo nu en dan blijf ik ook met een vraagteken achter. Nu kan ik een ingewikkeld verhaal vertellen over empathie, interne kompassen en hoe je het ontwikkelt, maar ik hou het gewoon lekker simpel. Doe ik ook in de praktijk, dus onderstaande is direct toepasbaar.

Hoe zou het zijn als …
Neem jezelf komende week eens onder de loep. En kijk dan nog eens wat dichterbij. Groot, groter, grootst! Doe het in je eigen bila, management overleg, werkoverleg of wat dan ook. En stel jezelf de vraag: ‘Wat gebeurt er met mij als mijn jouw leidinggevende (of diens leidinggevende …) het brengt zoals ik het van plan was te doen … Als die reageert zoals ik van plan was te doen? Zou ik dan volgen of zou ik blijven staan?’ Vaak een mooi begin van een echte dialoog, eerst met jezelf en dan met anderen. Ik kan het je aanraden.

Dus, doe eens wat wel zelfonderzoek met je eigen loep. Want dat typeert de leiderschap van goede managers.

Ik verbeter de wereld, ik begin bij mezelf!